Öğrenince Hayretler İçerisinde Kalacağınız Dünyanın En Büyük 9 Kuşu

Dünyada yaklaşık olarak 18.000 türde kuş var. Bunların bazıları çok küçükken bazıları da oldukça büyük bir gövdeye sahip. Bu içeriğimizde de 18.000 kuş türü içerisinden en uzun dokuz tanesini sizlere derledik. İyi okumalar. 🙂

Kaynak: https://animals.howstuffworks.com/bir…

1. Deve kuşu- 157 kg

Deve kuşları dünyanın en büyük kuşlarıdır ve 157 kg’lık devasa kilosunun yanı sıra yaklaşık 2.7 m daha uzundur diğer kuşlardan. Dünyanın en büyük cüsseli kuşu olan bu kuşlar çok güçlü uzun bacaklara sahiptir ve böylelikle bir yarış atı kadar hızlı koşabilirler.

Birçok deve kuşunun ana vatanı Afrika’dır. Bu hayvanlar çoğunlukla otçul beslenmelerine rağmen böcek, fare ve kurbağa gibi küçük hayvanlarla da beslenirler. Yumurtaları o kadar büyüktür ki yaklaşık 2 kg ağırlığındadır ve bu da iki düzine tavuk yumurtası miktarına denk gelir.

2. Somali deve kuşu- 130 kg

Somali deve kuşu ana vatanı Afrika Boynuzu olan,  deve kuşlarının bir çeşit türüdür. Mavi boyunlu kuşlar olarak da bilinen Somali deve kuşu, bildiğimiz deve kuşlarına göre daha küçüktür. Bilim insanlarına göre bu iki tür deve kuşundan biri bu kuşların asıl atalarıydı. Farklı coğrafi koşullardan dolayı deve kuşları birbirlerinden ayrıldı ve bunun sonucu olarak bulundukları bölgeye göre adaptasyon sağladılar.

3. Güneyli tepeli deve kuşu- 85 kg

Bütün büyük kuşlar arasında tepeli deve kuşları belki de en etkileyicisi. Vahşi keskin pençeleriyle, gergedanınkine benzer bir boynuzla, başının göz alıcı mavi ve turkuaz rengiyle ve boğazındaki kırmızı tüyleriyle dinozorlara en benzeyen tür olduğu düşünülüyor.

Ana vatanları Kuzeydoğu Avustralya, Yeni Gine, Endonezya ve Papua Yeni Gine olan bu kuşların seslenişleri öyle derin ve yüksektir ki çok uzak mesafelerden duyulabilir.

Genellikle meyve, mantar ve ormanda bulabildikleri böcekleri yerler. Genellikle bataklıkta yaşadıkları için de harika yüzücüdürler.

4. Kuzeyli tepeli deve kuşu- 75 kg

Kuzeyli tepeli deve kuşu güneyliden ebat olarak biraz daha küçük olsa da, daha büyük bir boynuzla, boğazındaki açık sarı veya kırmızı tüyleriyle ve jilet gibi keskin pençeleriyle güneyli kadar muazzam bir görünüme sahiptir. Yine kuzeyli gibi gür bir sese sahiptir.

Kuzeyli tepe kuşu Yeni Gine’nin ve Endonezya’nın bazı adalarının bataklıklarında yaşar. Tepeli kuşlar arasında en tehlike altında olanlardır ve bunun nedeni etinin ve yumurtasının değerli bir besin kaynağı olmasındandır.

5. Emu- 70 kg

Deve kuşları gibi, emular da büyük cüsseye sahip, uzun boyunlu ve uçamayan kuşlardır. Tepeli deve kuşlarından daha uzun ve daha zayıf olan bu kuşlar; ormanlarda, çöllerde veya çalılık alanlarda yaşarlar, otçuldurlar. Yemek yememeye dayanabilen bu kuşların susuzluğa tahammülü yoktur.

Dişi emular erkek emulara göre yaklaşık 2 metre daha cüsselidir. Onların da uzak mesafelerden duyulabilen domuz homurtusuna benzer bir sesleri vardır.

6. İmparator penguen- 46 kg

İmparator penguenler bütün penguenlerden en büyük cüsseye sahip olanıdır. Yaklaşık 114 cm uzunluğundaki bu penguenler, grup halinde Antartik buz örtüsünde yaşarlar.

Bu minik kuşları kocaman  yapan  şey onları buzullarda sıcak tutan ağır tüyleri ve çok yoğun yağ katmanlarıdır. Kış aylarında erkekleri açlık diyetine girerler yumurtalarını korumak için. Dişileri ise avlanmaya gider. Erkekler, bu süre zarfında kilolarının yarısına kadar düşebilirler.

7. Nandu- 40 kg

Bir diğer uçamayan kuş da deve kuşlarına ve emulara benzeyen nandulardır, ana vatanları Güney Amerika’dır. Bu kuşların uzunlukları diğer akrabalarından yaklaşık 1,5 metre daha kısa olsa da Amerika Kıtası’ndaki en büyük kuşlardır.

Nandular grup halinde Brezilya’nın, Bolivya’nın, Uruguay’ın, Paraguay’ın ve Arjantin’in çayırlarında yaşarlar. Bitkilerle, küçük böceklerle ve küçük hayvanlarla beslenirler.

8. Evcil hindi- 39 kg

Evcil hindiler bu içeriktekiler arasında, eğer şişman olmasalardı, uçabilecek tek kuşlardır. Penguenlerin ve diğer uçamayan kuşların aksine evcil hindilerin omurgaları vardır. Bu da demektir ki aslında uçmak için gerekli yetileri var. Ne yazık ki, insanların besin kaynağı oldukları için sürekli tıka basa besleniyorlar ve az önce de belirttiğimiz gibi şişmanlıkları uçmalarına engel oluyor.

Vahşi hindilerin ve evcil hindilerin bilimsel adı aynıdır; ancak vahşi hindilerin dişilerinin kilosu ortalama 5 kg olurken, erkeklerinin de yaklaşık 11 kg’dır.

9. Cüce tepeli deve kuşu- 34 kg

Ana vatanları Papua Yeni Gine olan bu kuşlar, yaklaşık 99- 135 cm uzunluğuyla en küçük deve kuşu türüdür. Bataklık sever akrabalarının aksine kayalık dağlık arazilerde yaşarlar. Bunlar da uçamazlar, mavi renkli ve kırmızı kafaları ve boyunları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir